Websites over Romeinse wegen

 

Orbis

Het Stanford Geospatial Network Model van de Romeinse wereld is een online tool, een soort routeplannen uit de oudheid, die de kostprijs in tijd en geld reconstrueert die gepaard gingen met een breed scala aan verschillende soorten reizen in de oudheid. Het is een fijne manier om eens op een andere manier reizen te plannen. Ga hier naar de website.

Lees meer »

Appia Hic et Nunc

Vijf wandelaars willen van de Via Appia één van de belangrijkste wandelroutes maken die van Rome naar Brindisi of vice versa, van Brindisi naar Rome, kunnen worden gewandeld. Meer informatie kan je hier vinden

Lees meer »

VIA Erlebnisraum Römerstraße

100.000 kilometer: dat was de lengte van het imposante wegennet dat alle delen van het reusachtige Romeinse Rijk met elkaar verbond. Wil je te voet of met de fiets de wereld van de Romeinen links en rechts van de Romeinse hoofdwegen ontdekken ? Het project ‘Erlebnisraum Römerstraße’ brengt de geschiedenis van de Romeinse hoofdwegen in het Rijnland op geheel nieuwe wijze tot leven. Meer informatie kan je hier vinden

Lees meer »

Vias Romanas em Portugal

Het Romeinse wegennet in Portugal is op talrijke plaatsen nog sterk aanwezig. Voor meer informatie kan je hier terecht. Het gaat om een website in het Portugees waar je allerhande informatie over de verschillende Romeinse routes kan terug vinden.

Lees meer »

Roman Roads of Europe

“Roads of Rome in Europe” is een nieuw 'Project of Cultural Route' van de Raad van Europa. Het heeft als doel een groot netwerk van historische routes en toeristische bestemmingen rond het archeologische en culturele erfgoed van het Romeinse rijk te ontwikkelen.

Lees meer »

Mapping the Via Appia

Via Mapping the Via Appia trachten Radboudonderzoekers een biografie van het gebied rond de Via Appia op te stellen. De Via Appia is een van de belangrijkste oude Romeinse wegen, die vanaf 312 voor Christus is aangelegd tussen Rome en het huidige Brindisi, in het Zuidoosten van Italië. Vanwege het belang van de weg werd ze wel 'de koningin der wegen' genoemd. Voor archeologen is deze druk gebruikte weg een bijzonder aantrekkelijke onderzoeksplek. Na succesvol eerder onderzoek mogen archeologen en studenten van de Radboud Universiteit momenteel nog steeds onderzoek doen aan en om de Via Appia.

Lees meer »

Il Cammino dell' Appia

Het Ministero per i Beni e le Attività Culturali e per il Turismo (Mibact) trekt 20 miljoen euro uit voor de realisatie van het project Appia Regina Viarum, waarbij men de befaamde Via Appia Antica van Rome tot Brindisi op een zo goed mogelijke manier in ere wil herstellen voor voetgangers en fietsers. Om het ambitieuze project op te volgen werd een speciale website in het leven geroepen die regelmatig zal worden bijgewerkt. Dit zal later ook de website worden waar wandelaars en fietsers alle gedetailleerde informatie over afstanden, begaanbaarheid, bezienswaardigheden onderweg, enz. zullen kunnen terugvinden.

Lees meer »

Via Iulia Augusta

De Via Iulia Augusta werd tussen 13-12 v.C. aangelegd op bevel van Augustus  als verbinding met de Gallische provincies. De weg begon in de buurt van Piacenza en verbond op zijn beurt elk van de volgende steden: Voghera, Tortona, Acqui Terme, Vado Ligure, Albenga, Ventimiglia, Roquebrune Cap-Martin, Beausoleil, La Turbie en Cimiez (Nice). De weg was van fundamenteel belang bij het bepalen van de noordwestgrens van Italië.

Lees meer »

Via Belgica digitalis

VIA BELGICA is de naam die in onze tijd is gegeven aan de oude Romeinse hoofdweg die dwars door Zuid-Limburg liep. De weg verbond de Atlantische kust met Keulen en liep door de Romeinse ‘Germania Inferior’. Zuid-Limburg lag daar middenin.

Lees meer »

Een Romeinse routeplanner

Wat was in het Romeinse Rijk de kortste route van Nijmegen naar Houten? En hoe kwam je van Nederland naar India? Met de online routeplanner Omnes Viae  is het antwoord op die vragen zo gevonden. Met deze routeplanner, die vertrekt vanuit de Tabula , een middeleeuwse kopie van een Romeinse wegenkaart van rond het jaar 300, kan je reizen over 'Romeinse wegen'.  

Lees meer »

Following Hadrian

Keizer Hadrianus heeft over de Romeinse wegen talrijke reizen gemaakt tijdens zijn bewind. Zij brachten de keizer zowat overal in het Romeinse Rijk. De fijne website Following Hadrian is eraan gewijd.

Lees meer »

Parco Archeologico dell'Appia Antica

De Via Appia is een van de belangrijke archeologische sites van Rome. Het archeologische park strekt zich uit van Porta Capena tot de stad Frattocchie in de gemeente Marino, tussen via Ardeatina en de Appia Nuova, inclusief de Caffarella-vallei en het Tormarancia-gebied. 

Lees meer »

Via Belgica

Onder het moto Vind jouw weg in Romeins Zuid-Limburg wil Via Belgica je laten kennismaken met een Zuid-Limburg dat je nog niet kent.

Lees meer »

Digital Atlas of the Roman Empire

Digital Atlas of the Roman Empire (DARE) geeft een overzicht van 'alle' gekende  wegen in het Romeinse Rijk. Het is een project van het Centre for Digital Humanities, University of Gothenburg, Sweden. Ook de Romeinse wegen in Nederland en België kan je er op terug vinden. De website vind je hier.

Lees meer »

Viator-e

Viator-e, The Roads of the Western Roman Empire, wil alle gepubliceerde informatie over Romeinse wegen verzamelen en alle wegen digitaliseren. Het gaat om een project van de Spaanse archeoloog Pau de Soto.  Het is, zoals men zo mooi zegt, een Open Digital Resource. Het vervolgproject zal Itiner-e worden. Itiner-e wordt het platform waar alle geografische informatie van de wegen online wordt opgeslagen en gepubliceerd.

Lees meer »

Mapping the Civitas Tungrorum

‘Mapping the civitas Tungrorum’ is een website met dynamische kaarten. Hiermee kan je het gebied van de voormalige civitas Tungrorum exploreren, op zoek naar archeologische (bodem)sporen en vindplaatsen uit het verre verleden: de late ijzertijd, de Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen.

Lees meer »

The Roads of Roman Britain

Deze website werd in het voorjaar van 2018 gelanceerd door de Roman Roads Research Association. Het is een uitgebreide online bron die zich richt op de Romeinse wegen in Groot-Brittannië. De website bestrijkt alle Romeinse wegen van Groot-Brittannië en zal na voltooiing het eerste overzicht zijn van de Romeinse wegen in Groot-Brittannië sinds Ivan Margary's laatste editie van Roman Roads in Groot-Brittannië van 1973. Dat werk is nu jammerlijk verouderd en vaak onnauwkeurig. De auteurs van de website streven naar een actuele evaluatie van elke Romeinse weg. Aangezien er voortdurend nieuwe ontdekkingen worden gedaan, geeft deze online bron de flexibiliteit om wijzigingen en aanvullingen aan te brengen. Je kan de website hier consulteren.

Lees meer »