Archeologische musea langs de Romeinse weg

Gallo-Romeins Museum Tongeren

Kielenstraat 15, 3700 Tongeren

Website, zie hier

Het Gallo-Romeins Museum vertelt het boeiende verhaal van de mens in onze regio, van in de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Neanderthalers, de eerste boeren, Kelten, Gallo-Romeinen en Germanen: ze lieten allemaal hun sporen na.

Het museum presenteert meer dan 2000 voorwerpen waaronder heel wat topstukken. Ze komen tot hun recht in een eigentijdse en sfeervolle scenografie. Ook films, maquettes en levensechte figuren in kunsthars brengen je in de ban van die lang vervlogen tijden. Dat maakt de expositie ook bijzonder aantrekkelijk voor kinderen.

Teseum Tongeren

Museumkwartier 2, 3700 Tongeren

Website, zie hier 

Het Teseum  is de museumsite aan de prachtige Onze-Lieve-Vrouwebasiliek te Tongeren met een unieke archeologische site en schatkamer met romaanse kloostergang. 

Het Teseum is gelanceerd als één totaal product: een museale site die zich baseert op twee hoofdverhaallijnen van de geschiedenis van Tongeren : een boeiende archeologische site en tweeduizend jaar religieuze cultuur in de oudste stad van België. 

Voor de liefhebbers goed om weten: de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek zelf is een pareltje en erkend als werelderfgoed door UNESCO.

Museum Het Toreke

Grote Markt 6, 3300 Tienen

De voormalige stadsgevangenis werd gebouwd in 1848 naar de plannen van architect François Drossaert.  Na de restauratie in 1978 werd het ingericht als museum.

Na 20 jaar werd het museum gerenoveerd en gevoelig uitgebreid.  In het oudste gedeelte van het museum krijgen de unieke vondsten van de Gallo-Romeinse opgravingen in Tienen een plaatsje, terwijl in de nieuwe tentoonstellingsruimte vooral aandacht wordt geschonken aan de Hagelandse geschiedenis tussen de 16de en de 20ste eeuw. 

De Gallo-Romeinse schatten van het Grijpenveld in Tienen vormen een mooie tentoonstelling in twee luiken: 'Rituelen van dood' en 'Rituelen van leven'.

Archeocentrum Velzeke

Doolbosweg 2, 9620 Velzeke (Zottegem)

Website: zie hier 

Het Archeocentrum heeft de opdracht ons archeologisch erfgoed te onderzoeken en de kennis ervan te verspreid bij een ruimer publiek.

Naast het tentoonstellen van enkele van de belangrijkste stukken uit de collectie en het organiseren van workshops die verder ingaan op het materiële leven, tonen zij ook graag het restauratieatelier en de depots

De permanente tentoonstelling toont het dagelijks leven van onze voorouders aan de hand van talrijke bodemvondsten uit de streek. De bezoeker verneemt ook hoe en waarom Velzeke in de Gallo-Romeinse periode een bloeiende agglomeratie op het kruispunt van twee belangrijke Romeinse wegen was.

Romeins Archeologisch Museum (RAM) Oudenburg

Marktstraat 25, 8460 Oudenburg

Het RAM is gevestigd in het abtsgebouw van de voormalige Sint-Pietersabdij. Het museum bezorgt een uniek overzicht van de Gallo-Romeinse bewoning aan de Vlaamse kustvlakte en van het Romeinse kamp van Oudenburg in het bijzonder. Het verhaal is opgebouwd aan de hand van een aantal thema’s, zoals de komst van de Romeinen, de laat-Romeinse kustverdediging tegen de invallende Germanen, de bouw van de diverse castella van Oudenburg, de ambachten, de aanwezigheid van vrouwen en kinderen binnenin het kamp, het militaire ziekenhuis en het begrafenisritueel. De tentoongestelde voorwerpen zijn vooral afkomstig van de archeologische opgravingen van de castella en van de grafvelden net buiten de stad. 

Römisch-Germanische Museum Keulen

Roncalliplatz 4, 50667 Köln

Wegens verbouwingen : Belgische Huis aan de Cäcilienstraße

Website, zie hier.

Het Römisch-Germanische Museum in het Belgische Huis aan de Cäcilienstraße bewaart het archeologische erfgoed van de stad en de omgeving. Vondsten uit de prehistorie tot de vroege middeleeuwen tonen de ontwikkeling en het belang van Keulen door de eeuwen heen. Naast  een beeld van het dagelijkse leven in de Romeinse stad, presenteert het museum werelds grootste collectie Romeinse glaswerk.

 

Het Thermenmuseum Heerlen

Coriovallumstraat 9, 6411 CA Heerlen

Website, zie hier.

Dit Romeins archeologisch museum vertelt het verhaal van Coriovallum (de Romeinse stad die onder Heerlen ligt). Het topstuk is het Romeins badhuis: het best bewaarde Romeinse (publieke) badgebouw in Nederland. Dit badhuis met 500 meter Romeins muurwerk en 2500 m2 vloeroppervlakte is zeer goed bewaard gebleven. Maar dat niet alleen: het is ook het oudste stenen gebouw van Nederland.