De Via Agrippa: Metz-Keulen

In Gallië gaat het Romeinse wegennet terug op de opmetingen die tijdens het gouverneurschap van M. Vipsanius Agrippa werden georganiseerd. Omdat specifiek de weg die van Arles naar Keulen liep tijdens het gouverneurschap van M. Vipsanius Agrippa werd opgemeten en aangelegd, wordt hij de Via Agrippa genoemd. Vanuit Metz liep hij via Trier naar Keulen. Het is de langste Romeinse route die gekend is.  Deze verbond Zuid-Gallië met Germanië en was onontbeerlijk zowel voor het bestuur van de provincies als voor het handelsverkeer.

In zijn Geographica (IV, 6, 11) vermeldt Strabo deze weg in Duitsland. De aanleg van de weg kan wellicht omstreeks 17/16 v.C. gedateerd worden. Dat is ook de datering van de eerste Romeinse brug over de Moezel in Trier. Het traject van Trier via Bitburg, Büdesheim, Jünkerath, Marmagen en Zülpich naar Keulen was 66 leugae of 147 kilometer. Het traject wordt beschreven in het Itinerarium Antonini van keizer Caracalla (198-217), dat in de 3e eeuw werd herzien, en is tevens afgebeeld op de Tabula Peutingeriana , de Romeinse wereldkaart die in de 16de eeuw werd ontdekt en die het Romeinse wegennet van de 4de eeuw toont.

De naam Via Agrippa werd pas in de moderne tijd gebruikelijk, vooral in functie van de toeristische ontwikkeling van een regio en de valorisatie van het Romeinse erfgoed in het actuele cultuurlandschap.

Portfolio

Het grafmonument van de Secundinii in Igel (2016)

De Römerbrücke in Trier (2016)

De Porta Nigra in Trier (2016)