De Via Domitia

De Via Domitia in Zuid-Frankrijk werd aangelegd door Cn. Domitius Ahenobarbus, in 118 v.C. stichter van Narbonne en eerste gouverneur van Gallia Transalpina. De via Domitia verbond Italië met Spanje. In Narbonne sloot de Via Domitia aan op de Via Aquitania die zich via Toulouse en Bordeaux naar de Atlantische kust richtte. Boven op de archeologische site van Enserunne ziet de aandachtige toeschouwer hoe de Via Domitia als een rechte lijn de vlakte snijdt. Eén van de mooiste en meest ongerepte sites die de Via Domitia aandoet is Ambrussum. De brug over de rivier de Vidourle, de Pont Ambroix genoemd, bezat oorspronkelijk 11 bogen en werd tijdens de middeleeuwen nog steeds gebruikt. Hij werd geschilderd door Gustave Courbet in 1857.

Frankrijk heeft de goed bewaarde tracés van de Via Domitia uitgeroepen tot nationaal erfgoed dat in Zuid-Frankrijk in talrijke toeristische routes op een respectvolle manier is opgenomen.

De Romeins brug over de Vidourle bij Ambrussum, de Pont d’Ambroix, kende een bewogen geschiedenis. Hij was oorspronkelijk 180 meter lang. De brug overspande dus een veel grotere afstand dan alleen maar de Vidourle. Hij werd tot in de Middeleeuwen gebruikt. Hij werd ook de Pont de la Monnaie of ook Pont Saint-Ambroix genoemd. Toen de brug van Lunel-Viel met tolgeld werd geopend, lieten lokale edellieden een deel van Pont d’Ambroix afbreken om de reizigers om te leiden naar de nieuwe brug. Andere vernielingen gebeurden spontaan over de tijd. In de 18e eeuw schoten er nog vijf bogen van de brug over na een overstroming. De brug telde in de 19e eeuw nog twee bogen van de oorspronkelijk elf. Een kraan vernielde in 1933 de voorlaatste boog toen het puin wou scheppen in de rivier. Sindsdien zien bezoekers nog één boog staan.

Sinds 1840 geniet de brug van Ambrussum geniet het statuut van historisch monument. Een prent gedrukt door Thierry Freres in 1839 geeft een mooi beeld van de bewaringstoestand van de brug vlak voordat hij dat statuut verkreeg. Het schilderij van Gustave Courbet (1857) dat bewaard wordt in het Musée Fabre van Montpellier beeldt de brug af met twee bogen.

Nog tijdens de herfst van 2020 werd op een tiental kilometer van Sète in de Herault een belangrijk deel van de Via Domitia ontdekt en door medewerkers van het INRAP archeologisch onderzocht. Over dat onderzoek, zie hier.

Portfolio

De Via Domitia in Narbonne (2010)

De Via Domitia op een vroege ochtend vanop het opppidum van Ensérunne (2010)

De Via Domitia aan de voet van het oppidum van Ambrussum (2010)

Baanstion of weghalte langs de Via Domitia in Ambrussum (2010)

Pont Ambroix over de Vidourle, Ambrussum (2010)

Robert Nouwen_Porte d'Auguste

De Porte d'Auguste, voorheen “Porte d'Arles” genoemd, in Nîmes (2019)

Cavaillon, Romeinse boog, 1ste eeuw n.C. (2004)

Le Pont Julien (2007)