De Via Aemilia

 

Romam vade liber: si, veneris unde, requiret,

Aemiliae dicis de regione viae

Vertrek naar Rome, mijn boekje: als ze je vragen vanwaar je komt,
dan zeg je uit de streek die de via Aemilia doorkruist.

 

Zo schreef de dichter Martialis in het 4de epigram van zijn derde bundel.

De Via Aemilia is de belangrijke Romeinse weg die werd gebouwd door de consul Marcus Aemilius Lepidus. De werken startten in 189 v.C. Hij verbond de steden Rimini en Piacenza en was een voortzetting van de Via Flaminia, die van Rome naar Rimini voerde. Vanaf Rimini doorkruiste de weg verschillende prachtige kunststeden, waaronder Bologna, Ferrara, Modena en Parma.

Rond 218 v.Chr. waren de Romeinen reeds begonnen met de stichting van koloniën in de regio Aemilia. Naast Rimini  in 268 v.C. gesticht als colonia Ariminum, was Piacenza een van de belangrijkste nieuwe stichtingen. Bologna werd gesticht in 189 v.C., Modena, Reggio Emilia en Parma allemaal in 183 v.C. Met de bouw van een weg doorheen het pas veroverde gebied pasten de Romeinen een beproefde methode van militaire overheersing toe. Tegelijk werd in de regio Aemilia de eerste centuriatio aangelegd waardoor de streek dankzij die landverdeling in homogene percelen werd opgedeeld. De Romeinse kolonisten zouden de vruchtbare percelen krijgen van land dat in beslag was genomen van de verslagen oorspronkelijke bevolking. De heerbaan was zo belangrijk dat de regio Emilia-Romangna, die hij in rechte lijn doorsneed, haar naam er aan te danken heeft. 

De Via Aemilia kan nog steeds op verscheidene plaatsen bezocht worden. In 2005 kwamen tijdens wegenwerken in het centrum van Bologna de uitstekend bewaarde restanten van de oude heerbaan aan het licht. De Via Aemilia valt daar samen met de Via Rizzoli die boven op de oude Romeinse weg ligt die de Romeinse kolonie Bononia doorsneed.

In Rimini, het startpunt van de Via Aemilia, bestaat de eerste brug van de weg nog steeds. Het is een massief bouwwerk over de Marecchia-rivier waarvan de constructie werd begonnen door keizer Augustus en voltooid door zijn opvolger Tiberius. Vandaag wordt hij de Tiberiusbrug genoemd.. 

 

Portfolio

 

Opgraving van de Via Aemilia in Bologna (Soprintendenza Archeologia di Bologna)

Maak jouw eigen website met JouwWeb