De Via Tiburtina

De Via Tiburtina dankt haar naam aan haar oorspronkelijke bestemming Tivoli (Tibur) dat ongeveer 45 km noordoostelijk van Rome lag. Omstreeks 286 v.C. liet de Romeinse consul Marcus Valerius Maximus de Via Tiburtina aanleggen. In de eeuwen die volgden werd de weg geleidelijk uitgebreid en verlengd. Met een totale lengte van 200 kilometer werd de weg al spoedig een belangrijke verkeersader tussen Rome en Aternum, het huidige Pescara. Het eerste deel van de Via Tiburtina heette lange tijd de Via Valeria.

De Via Tiburtina begon in Rome aan de Porta Esquilina in de Muur van Servius Tullius, in 286 omgebouwd tot de triomfboog van Gallienus. Na 271 werd het vertrekpunt van de Via Tiburtina zelf verplaatst naar de Porta Tiburtina die deel uitmaakte van de toen nieuw gebouwde Aureliaanse Muur. Net als op de bestrating van de Via Appia Antica ziet men regelmatig op de wegbedekking die tijdens opgravingen wordt blootgelegd de groeven en sporen die werden achtergelaten door de wielen van de vele duizenden wagens en karren die hier in de oudheid hebben gereden.

De Via Tiburtina werd veel gebruikt door de Romeinse elite die voor de zomerperiode naar hun villa’s in de omgeving van Tibur reisden. Beroemde Romeinen zoals Sallustius, Catullus, Horatius, Maecenas, en keizer Trajanus hadden er een luxueus buitenverblijf. Keizer Hadrianus had voor zichzelf in Tibur een schitterend landgoed laten bouwen op een oppervlakte van ongeveer 120 ha. Ook vandaag is deze villa nog steeds een indrukwekkende archeologische site. Behalve een keizerlijk paleis met thermen, bibliotheken en banketzalen omvatte het ook uitgestrekte tuinen boordevol kunstwerken, dierenverblijven, pleinen met fonteinen, watervallen en visbekkens.

Van de Via Tiburtina is in het huidige landschap nog weinig te zien. Hedendaagse wegen hebben voor een groot gedeelte het tracé ingepalmd. Uitbreidingswerken aan de Via Tiburtina, onder meer de aanleg van vier rijstroken tussen Albuccione en Guidonia in 2020, leggen geregeld restanten bloot, waarvan sommige dateren uit de 2de of 1ste eeuw v.C.. Zo kon men de tufsteenblokken uit de 4de of 5de eeuw n.C. zien. En de Italiaanse media berichtten in het begin van 2022 dat tijdens wegenwerken aan de Via Tiburtina ter hoogte van de elfde kilometer, de zevende mijl van de antieke wege, en Romeinse brug over de Pratolungo, een zijriviertje van de Aniene, werd ontdekt.

Portfolio

De Porta Tiburtina aan de buitenzijde gezien (2021)

De Porta Tiburtina aan de binnenzijde gezien (2021)

Het grafmonument van de Plautii bij Tibur (2021)

Maak jouw eigen website met JouwWeb