Via Augusta

De Via Augusta was een van de langste en drukste wegen die de Romeinen op het Iberisch schiereiland bouwden. De weg had een lengte van circa 1500 km en werd aangelegd om Spanje met Italië te verbinden. Hij liep Gades (Cádiz) via onder meer Sevilla, Cordoba, Cartagena, Valencia, Tarragona en Gerona naar de Pyreneeën. Op de Coll de Panissars sloot hij aan op de Via Domitia. 

De Via Augusta is vernoemd naar keizer Augustus die opdracht gaf tot de aanleg ervan. De oude weg van Herakles die Cartagena (Carthago Nova) met de Pyreneeën verbond, maakte er deel van uit. De werken vonden plaats tussen 8 en 2 v.C. De Via Augusta ontwikkelde zich snel tot een belangrijke communicatie- en handelsroute tussen de steden en de havens van de Middellandse Zee. In de 10de eeuw werd de Via Augusta gebruikt door de Arabieren die het zuiden van Spanje bezetten. Van deze weg bleven niet alleen wegdelen en archeologische sites, maar ook mijlpalen bewaard.

20 kilometer ten noorden van Tarragona staat de Romeinse triomfboog, de Arc de Berà, die deel uitmaakte van de Via Augusta. De boog werd rond 13 v.C. gebouwd voor Lucius Licinius Sura. Op een oude foto die Juan Laurent  omstreeks 1866-1867 nam, is de Romeinse weg nog uitstekend zichtbaar. Vandaag is hij op vele plaatsen verdwenen onder meer door de wegenaanleg tijdens de dictatuur van Primo de Rivera.

Eén van de mooie monumenten van deze weg is de Romeinse brug van Córdoba in Andalusië. Deze brug over de Guadalquivir dateert oorspronkelijk van het begin van de 1ste eeuw v.C., maar werd sindsdien verschillende keren is gerestaureerd.

In de Patio de los Naranjos van de Mezquita van Córdoba bleven vier mijlpalen van de Via Augusta bewaard. Zij stammen uit de regeringsperiode tijd van Augustus, Tiberius, Caligula en Caracalla.

Portfolio

 

Tarragona, triomfboog van Bera, door Juan Laurent omstreeks 1866-1867, Department of Image Collections, National Gallery of Art Library, Washington, DC

De Romeinse brug van Cordoba (2018)

Eén van de mijlpalen van de Via Augusta in de Patio de los Naranjos van de Mezquita (2018)

Een mijlpaal van de Via Augusta uit Navas de San Juan (98) in het Nationaal Archeologisch Museum van Madrid (2022)

Maak jouw eigen website met JouwWeb