De villa van Mulken

Op amper 1 kilometer ten noorden van de Romeinse weg van Tongeren naar Kassel en iets meer dan 2 kilometer ten westen van het Romeinse Tongeren werd de Gallo-Romeinse villa van Mulken gebouwd. Deze villa is gesitueerd op het Mulkenveld ten westen van de dorpskom van Mulken bij Piringen. Daar troffen de archeologen twee chronologisch op elkaar volgende nederzettingen aan. Nederzetting A bevat enkel materiaal uit de Flavische periode, nederzetting B uit de 2de en de 3de eeuw. Beiden maken deel uit van één en hetzelfde villadomein. De nederzettingsresten B werd grotendeels oversneden door het Fruitspoor, het treinspoor dat tijdens de 19de eeuw werd aangelegd om onder meer het vervoer van fruit en andere landbouwopbrengsten te faciliteren. Enkel de nederzettingsresten onder A werden onderzocht. Het gaat om een hoofdgebouw in vakwerkbouw op stenen sokkel van 15,50 x 10,50 meter met enkele bijgebouwtjes.

Aan dergelijke Gallo-Romeinse villae waren vaak tumuli verbonden. Vermoedelijk was dat hier ook het geval. De afstand van het Mulkenveld met villasite tot de Tomstraat waar vermoedelijk de tumulus lag bedraagt 1.300 meter, tot de Cockaertstombe vlak bij de Romeinse weg circa 1 kilometer.

De foto toont het terrein waar de villa werd opgegraven. Op de achtergrond is de Sint-Gilliskapel met vroeg-Gotische toren en de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek van Tongeren zichtbaar. Vlak bij de kapel van Sint-Gilis ligt de zogenaamde Pliniusbron. Dit zou de bron zijn die Plinius in de De rerum natura lib.31 vermeldt, hoewel het niet duidelijk is of de vermelding op Tongeren of Spa slaat. De bomenrij op de achtergrond markeert het Fruitspoor.