Nieuws

Over de Via Belgica en de snelweg van Caesar

Het is bekend dat Tom Buijtendorp stevige hypothesen durft te formuleren. Dat is ook zo in zijn nieuwe boek ‘De Caesarroute. Gids bij Caesar in de Lage Landen’ uitgegeven bij W BOOKS (2023). In zover de hypothesen bijdragen tot de wetenschappelijke discussie is dat uiteraard geen probleem omdat zij op die manier nieuwe denkpistes kunnen openen. Maar vaak kom je terecht in discussies met argumenten als ‘afwezigheid van bewijs is geen bewijs van afwezigheid.’ En voor je het goed en wel beseft is het hek van de dam.

Lees meer »

Bedrijven op de Romeinse weg

De Chaussée Brunehaut, de Romeinse weg van Tongeren naar Maastricht, loopt voor een gedeelte over de Blaarstraat in de oudste stad van het land. Langs de Blaarstraat ter hoogte van Brouwerij Bremans, ligt een grote lap grond te koop die bestemd is voor bedrijven. De topografische kaart van de Ferraris is wat onduidelijk. Maar uit de kaart van bij voorbeeld Vandermaelen en de Atlassen van de buurtwegen (chemin 33) blijkt duidelijk dat het terrein op, of minstens langs de oude Romeinse weg lag.     

Lees meer »

Erfgoedthema Romeinse weg Tongeren - Maastricht

De inventaris onroerend erfgoed Vlaanderen geeft de lezeer een overzicht van het waardevolle erfgoed in Vlaanderen. Zowel archeologisch, bouwkundig, landschappelijk als varend erfgoed zijn opgenomen, goed voor meer dan 90.000 erfgoedobjecten in totaal. Ben je op zoek naar specifiek erfgoed? Dan kan je onze inventaris heel gericht doorzoeken.

Lees meer »

De eerste stap naar bescherming!

Vandaag was het een belangrijke dag voor de Romeinse weg die van Tienen via Tongeren naar Maastricht en Keulen loopt. Samen met enkele collegae van het Agentschap Onroerend Erfgoed bezochten wij de onverharde tracés die nu al de eeuwen trotseren. 

Lees meer »

Een diverticulum van de weg Bavay-Velzeke

Het Nieuwsblad meldt vandaag dat tijdens een archeologisch vooronderzoek naar aanleiding van de uitbreiding van de Ambachtelijke Zone Nederbrakel archeologen van SOLVA Archeologische Projecten een diverticulum of zijstraat van de heerbaan van Bavay naar Velzeke ontdekten.

Lees meer »

Waar ligt de 'Via Belgica'?

‘Riemst zet Romeins verleden in de kijker met Via Belgica’, zo las ik in een bericht van 3 november op de website van VRTnws. Voldoende reden dus om na een weekendje Parijs gezwind op mijn gravelbike de zogenaamde Via Belgica tussen Tongeren en Maastricht dwars door Riemst eens af te fietsen.

Lees meer »

Roman Roads in Europe MMXXI

Van 16 tot 18 september vond in het Archeologisch Museum D. Diogo de Sousa, in Braga het seminarie "Romeinse wegen in Europa" plaats. Het initiatief is het resultaat van een samenwerking tussen de Association Roman Roads in Europe / Iter Romanum, de Archeologie-eenheid van de Universiteit van Minho en de gemeente Braga.

Lees meer »

Langs de Via Postumia. Il Ponte Pietra in Verona

Enkele dagen geleden kocht ik een mooie ets van Medard Verburgh (1886-1957). Als titel noteerde de kunstenaar links onder ‘Verone’. Het is een fijne voorstelling van de Ponte Pietra die hij ook vereeuwigde in een klein schilderij van 1913 dat zich momenteel in een particuliere collectie in Palma bevindt.

Lees meer »

De Romeinse heerbaan

Mijn nieuwe boek “De Romeinse heerbaan. De oudste weg door de Lage Landen” is aangekomen. Hierin bestudeer ik de Romeinse heerbaan Tongeren – Kassel die eertijds van oost naar west dwars door Vlaanderen liep. Hij maakte deel uit van een groot en complex netwerk van (water)wegen, dat Rome verbond met de verste uithoeken van het Romeinse rijk.

Lees meer »

De Romeinse weg ontdekt in Rimburg

De Romeinse weg van Tongeren via Maastricht naar Keulen kon op vele plaatsen worden geïdentificeerd, onder meer bij Voerendaal, Heerlen en Maastricht. Ook in Rimburg langs de Romeinse weg , kwamen tijdens de jaren 1970 de restanten van de Romeinse brug over de Worm aan het licht. 

Lees meer »

Een Romeinse weg in Oosterhout (Gelderland)

De Gelderlander van 28 juni jongstleden meldt dat archeologen van RAAP een zeldzame Romeinse weg vonden in de buurt van Oosterhout. De gevonden weg is een brede hoofdweg. Romeinse wegen zijn zeker in Oost-Nederland zeldzaam. Deze weg geeft archeologen nieuwe informatie over het wegennet van zo’n 2000 jaar geleden.

Lees meer »

Maak jouw eigen website met JouwWeb