Nieuws

Romeinse weg ontdekt in het Nederlandse Swalmen

Nederlandse archeologen hebben bij Swalmen in Nederlands Limburg resten gevonden van een Romeinse weg. Swalmen is gelegen tussen Roermond en Venlo en hoort sinds 2007 bij Roermond en wordt in het westen begrensd door de Maas en in het oosten door de Duitse grens.

Lees meer »

De Via Tiburtina en de brug over de Fosso di Pratolungo

De Via Tiburtina is één van de belangrijke wegen die Rome met Tivoli verbond. De Romeinse consul Marcus Valerius Maximus liet de Via Tiburtina omstreeks 286 v.C. aanleggen. Het eerste deel van de heerbaan heette daarom geruime tijd de Via Valeria en nu wordt hij ook wel eens de Via Tiburtina Valeria genoemd. In de eeuwen die volgden werd de weg geleidelijk uitgebreid en verlengd. Van die antieke weg is, in tegenstelling tot bij voorbeeld de Via Appia nauwelijks nog wat van overgebleven.

Lees meer »

‘REVISITED Via Appia’

In mijn boek ‘De Romeinse heerbaan. De oudste weg door de Lage Landen’, uitgegeven bij Sterck & De Vreese verwees ik naar het archeologisch onderzoek van de Via Appia dat het departement van Klassieke archeologie van de Radboud Universiteit van Nijmegen sedert 2009 uitvoerde. Het project ging door onder de titel ‘ Mapping the Via Appia’ en leidt nu tot een tentoonstelling in het Museum Het Valkhof in Nijmegen: ‘REVISITED Via Appia’.

Lees meer »

Een diverticulum van de weg Bavay-Velzeke

Het Nieuwsblad meldt vandaag dat tijdens een archeologisch vooronderzoek naar aanleiding van de uitbreiding van de Ambachtelijke Zone Nederbrakel archeologen van SOLVA Archeologische Projecten een diverticulum of zijstraat van de heerbaan van Bavay naar Velzeke ontdekten.

Lees meer »

Een nieuw tracé van de Via Domitia ontdekt!

Op 1 juni 2021 berichtte het Institut national des recherches archeologiques préventives (INRAP) dat Franse archeologen in de Herault op een 10-tal kilometer van Sète een deel van de Via Domitia hadden terug gevonden dat hen verraste door de omvang en de zorg die de Romeinen aan de aanleg ervan hadden geschonken.

Lees meer »

De Romeinse heerbaan en de slag bij Lafelt

Tussen de Burgemeester Marreslaan in Lafelt-Vlijtingen en het Albertkanaal in Vroenhoven strekt zich over een afstand van 1200 meter een stuk onverharde Romeinse weg uit. Hij heeft hier voor het grootste gedeelte het karakter van een onverhard karrenspoor. De laatste 275 meter zijn door de aanwezigheid van kiezel semi-verhard. Aan de overzijde van het Albertkanaal liep de weg verder naar Maastricht. Vandermaelen identificeert deze weg als Acienne Chaussée Romaine.

Lees meer »

Roman Roads in Europe MMXXI

Van 16 tot 18 september vond in het Archeologisch Museum D. Diogo de Sousa, in Braga het seminarie "Romeinse wegen in Europa" plaats. Het initiatief is het resultaat van een samenwerking tussen de Association Roman Roads in Europe / Iter Romanum, de Archeologie-eenheid van de Universiteit van Minho en de gemeente Braga.

Lees meer »

Langs de Via Postumia. Il Ponte Pietra in Verona

Enkele dagen geleden kocht ik een mooie ets van Medard Verburgh (1886-1957). Als titel noteerde de kunstenaar links onder ‘Verone’. Het is een fijne voorstelling van de Ponte Pietra die hij ook vereeuwigde in een klein schilderij van 1913 dat zich momenteel in een particuliere collectie in Palma bevindt.

Lees meer »

De Romeinse heerbaan

Mijn nieuwe boek “De Romeinse heerbaan. De oudste weg door de Lage Landen” is aangekomen. Hierin bestudeer ik de Romeinse heerbaan Tongeren – Kassel die eertijds van oost naar west dwars door Vlaanderen liep. Hij maakte deel uit van een groot en complex netwerk van (water)wegen, dat Rome verbond met de verste uithoeken van het Romeinse rijk.

Lees meer »

De Romeinse weg ontdekt in Rimburg

De Romeinse weg van Tongeren via Maastricht naar Keulen kon op vele plaatsen worden geïdentificeerd. Onder meer in de vicus van Rimburg die langs de Romeinse weg lag, kwamen tijdens de jaren 1970 de restanten van de Romeinse brug over de Worm aan het licht.

Lees meer »

Maak jouw eigen website met JouwWeb