Mijn nieuwe boek “De Romeinse heerbaan. De oudste weg door de Lage Landen” is aangekomen. Hierin bestudeer ik de Romeinse heerbaan Tongeren – Kassel die eertijds van oost naar west dwars door Vlaanderen liep. Hij maakte deel uit van een groot en complex netwerk van (water)wegen, dat Rome verbond met de verste uithoeken van het Romeinse rijk.
De heerbaan verbond het antieke Keulen met de Romeinse havenstad Boulogne-sur-Mer via Maastricht, Tongeren, Tienen en Kassel. Op kaart gezien gaat het om een zeer rechtlijnig traject van oost naar west dat in het landschap goed te volgen is. Die Romeinse weg maakte deel uit van een groot en complex netwerk van (water)wegen, dat Rome verbond met de verste uithoeken van het Romeinse rijk.
In het boek beperk ik mij niet tot de Romeinse periode, maar schenk ik ook ruim aandacht aan de betekenis van de weg vanaf de middeleeuwen tot de 19de eeuw. De historische steden en gemeenten illustreren hoe hij als pelgrimsweg, handelsweg en militaire weg vorm gaf aan de meer dan 1500 jaren geschiedenis die volgden. De Romeinse weg tussen Tienen, Tongeren en Maastricht is een archeologisch relict van eerste rangorde. Toch krijgt dit grootse monument niet de aandacht die het verdient. Van de schaarse stukken die nog in een ‘ongeschonden’ toestand bewaard bleven, is er geen enkel beschermd. De Via Appia in Italië is uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed . Ook Frankrijk heeft hele segmenten van de Via Domitia uitgeroepen tot nationaal erfgoed. Wallonië heeft de Romeinse weg Bavay-Tongeren die voor een groot deel over haar grondgebied loopt, beschermd als monument. Tevens heeft zij een dossier ingediend bij de UNESCO om deze weg op de lijst van werelderfgoed te zetten.
In de context van dit boek heb ik enkele weken geleden aan de heer Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, een dossier ter bescherming van deze Romeinse weg overgemaakt. Dit dossier is via mijn website vrij beschikbaar (https://www.robertnouwen.be/onderzoek/de-romeinse-heerbaan). In een eerste reactie laat de minister ons weten dat een opname in de wetenschappelijke inventaris onroerend erfgoed zeker is aangewezen, maar dat verder onderzoek met het oog op een archeologische bescherming noodzakelijk is. Laat ons hopen dat het boek “De Romeinse heerbaan” de nodige argumenten aanreikt om dit belangrijke archeologisch monument een definitieve bescherming te bezorgen.
Het boek “De Romeinse heerbaan”, een uitgave van Sterck & De Vreese, is vanaf vandaag in iedere boekhandel verkrijgbaar.
Maak jouw eigen website met JouwWeb