Toerisme

De Romeinse weg tussen Maastricht, Tongeren en Tienen is door het erfgoed dat eraan verbonden is, een belangrijk toeristisch gegeven. Op dit ogenblik maken delen van deze oude route reeds deel uit van het Limburgse fietsroutenetwerk. Ook wandelaars maken er dankbaar gebruik van. Maar het is jammer dat amper een toerist beseft dat hij over een eeuwenoude route fietst of wandelt.

Om de Romeinse weg verder als toeristisch product te ontwikkelen zijn er voldoende voorbeelden in het buitenland die een bron van inspiratie kunnen zijn. Er verschenen meerdere reisboeken die een Romeinse weg als thema brachten. Maar ook een gepassioneerde fietstoerist zoals Guy Raskin besteedde een prachtig fietsboekje aandacht aan de Romeinse weg in Vlaanderen : Fietsen op Romeinse heirwegen. Een 600 kilometer lange fietstocht in negen etappes door Frankrijk, België, Nederland en Duitsland.  

De vereniging "Video Limburg" heeft een mooie documentaire gemaakt over de Romeinse weg tussen Maastricht, Tongeren en Tienen. Hierin wordt de geschiedenis van de Romeinse heerbaan belicht. Deze film kan je via Haspengouw TV bekijken.

Enkele buitenlandse voorbeelden:

 

Via Appia antica, Rome (2021)

Via Domitia, Frankrijk (2003)

Via XVIII Braga - Astorga, Portugal (2021)

Via XVIII, Lobios, Spanje (2021)

Maak jouw eigen website met JouwWeb