De Romeinse weg naar Maastricht

Van het Romeinse wegennet rond Tongeren liggen de meeste stukken die in een min of meer authentiek historische situatie sedert de Romeinse tijd bewaard zijn gebleven, tussen Tongeren en Maastricht. Dankzij de oude kaarten kunnen zij met grote zekerheid worden geïdentificeerd.

Het laatste mooie stuk Romeinse weg op het grondgebied van Tongeren zelf ligt tussen de Eerste Meistraat en Tomveld en wordt voortgezet op de Marteman. Tussen de Eerste-Meistraat en Tomveld heeft de heerbaan het voorkomen van een holle weg. Op de Marteman heeft hij het uitzicht van een aarden karrenpad. Het tracé is nog duidelijk zichtbaar op de Prekadastrale kaart van de stadsvrijheid Tongeren (1732) en op de oude kaarten van Ferraris (1771-1778) en Vandermaelen (1846-1854).

De algemene bewaringtoestand is nog zeer goed. Op de kaart van Vandermaelen vormt de heerbaan de grens tussen Berg en Blaar (rode lijn). Op de oude luchtfoto’s van 1971 is de verbinding tussen beide stukken nog duidelijk zichtbaar. Deze werd in functie van de landbouw verbroken tijdens de jaren 1970. De gronden werden echter nog niet bebouwd. Het kan niet genoeg onderstreept worden dat dit voor Tongeren een uitzonderlijk stuk erfgoed is. Het is bovendien perfect mogelijk om dit laatste resterende deel van de Romeinse weg voor wandelaars in een relatief oorspronkelijke toestand te ‘restaureren’.

Maak jouw eigen website met JouwWeb