De oude Romeinse wegen hebben reeds een hele geschiedenis achter zich. Vaak zijn ze niet meer in het landschap herkenbaar. Daarom is het niet steeds gemakkelijk hun tracé te reconstrueren.
De literaire bronnen uit de Romeinse tijd zijn doorgaans nogal vaag over het Romeinse wegennet. Toch geven ze bij gelegenheid belangrijke inlichtingen over de uitbouw en de aanleg ervan. Sommigen laten toe een beter inzicht te krijgen in de archeologische restanten van het antieke wegennet in onze contreien. Uit de oudheid zijn ook de epigrafische documenten zoals mijlpalen en itineraria van groot belang. Zij bevestigen de aanwezigheid van antieke wegen. Tenslotte spelen teksten uit de middeleeuwen, studies uit de 16de of de 17de eeuw en reisverslagen alsook oude kaarten een belangrijke rol in onze kennis.
Zowel geschreven teksten, antieke reisverslagen, oude kaarten, toponiemen als luchtfotografie en materiële sporen laten toe het tracé ervan te herkennen en te volgen. De aanwezigheid van Romeinse sites zoals bepaalde steden, de villae of grafmonumenten langsheen of in de buurt van een oude weg wijst vaak in de richting van een Romeinse voorganger.
Maar die beschikbare bronnen stellen ons voor vragen. Hoe moeten wij bij voorbeeld de oude kaarten interpreteren? En zijn de oude veldwegen, die zich sinds mensenheugenis in het landschap aftekenen en de bijhorende holle wegen wel betrouwbaar? Is het mogelijk om zonder een archeologische bevestiging definitieve uitspraken te doen? Het is daarom belangrijk dat een reconstructie van een weg waar mogelijk gefundeerd is op verschillende soorten bronnen. Het archeologisch onderzoek tenslotte kan vaak een definitief uitsluitsel bieden.
Bronnen en teksten over de Romeinse route tussen Keulen, Tongeren en Boulogne-sur-Mer
Maak jouw eigen website met JouwWeb