Tacitus (Historiae, 4, 79) over de Romeinse weg Tongeren Maastricht

In de antieke historische teksten vinden wij een zeldzame keer aanwijzingen over het Romeinse wegennet in Gallië terug. Naar aanleiding van militaire campagnes hadden de toenmalige historici het ook over de trajecten die het Romeinse leger volgde. Plutarchus bijvoorbeeld vermeldt, zonder daarover verder details te verschaffen, hoe Caesar tijdens zijn campagnes in Gallië bestaande routes volgde.[1]

Tacitus van zijn kant beschrijft in zijn Historiae hoe Claudius Labeo tijdens de Batavenopstand (69-70 n. Chr.) vanuit Bavay het verzet tegen Civilis organiseerde en hoe hij met het 14de legioen tegen de leider van de revolte en zijn troepen optrekt ‘terrestri itinere … in Nervios Tungrosque’ – ‘over land door het stamgebied van de Nervii en de Tungri’. Daarmee verwees hij volgens Jozef Mertens naar de weg van Bavay via Tongeren naar Maastricht.[2] Het kwam daarbij tot een treffen bij de brug over de Maas ter hoogte van het huidige Maastricht. Deze brug maakte deel uit van de weg Tongeren-Keulen. De getuigenis van Tacitus toont aan hoe personen en troepen zich langs de weg tussen Bavay en Keulen bewogen.

 

Foto Gemeente Maastricht: De huidige Sint-Servaasbrug werd tussen 1275 en 1285 gebouwd. In de Romeinse tijd verbond een andere brug iets meer naar het zuiden dan de Servaasbrug beide Maasoevers. Die brug werd kort na het begin van onze jaartelling in gebruik genomen. Waarschijnlijk werd die omstreeks het jaar 1000 afgebroken. 

 

[1] Vgl. Plutarchus, Caesar, 26: “Alleen al door de wegen die hij volgde en …..”.

[2] Tacitus, Historiae., 4, 79; Plutarchus, Galba, 24, 3. Vgl. J. Mertens, 1987.