De Romeinse weg van Tongeren via Maastricht naar Keulen kon op vele plaatsen worden geïdentificeerd, onder meer bij Voerendaal, Heerlen en Maastricht. Ook in Rimburg langs de Romeinse weg , kwamen tijdens de jaren 1970 de restanten van de Romeinse brug over de Worm aan het licht.
Rimburg was tijdens de Romeinse keizertijd een vicus of straatdorp. De vicus van Rimburg sitheerde zich in de vruchtbare lössregio langs de weg van Keulen naar Boulogne sur Mer. Naar aanleiding van de aanleg van een riolering in 2020 werd tijdens de graafwerkzaamheden in de Broekhuizenstraat tevens een gedeelte van de Romeinse heerbaan blootgelegd. Tijdens de werkzaamheden zagen de archeologen van RAAP een grindpakket in de wanden van enkele diepere putten. Het bleek om een Romeinse weg te gaan die uit een verhard pakket van kiezels en leem dat 7 tot 8 meter breed bestond. In het midden was de weg circa 50 tot 75 centimeter dik en aan weerszijden liep hij af. Dit zorgde voor een goede afwatering van het regenwater. De weg werd geregeld gerepareerd. Dat is op te maken uit de vele verschillende lagen waaruit het wegpakket bestaat.
Ook bleef een fragment van een Romeinse mijlpaal bewaard. Tijdens de volledige Romeinse periode, maar ook nog daarna bezat de Romeinse weg een niet te onderschatten militair en economisch belang.
Foto: RAAP
Maak jouw eigen website met JouwWeb