Roman Roads in Europe MMXXI

Gepubliceerd op 27 september 2021 om 18:02

Van 16 tot 18 september vond in het Archeologisch Museum D. Diogo de Sousa, in Braga het seminarie "Romeinse wegen in Europa" plaats. Het initiatief is het resultaat van een samenwerking tussen de Association Roman Roads in Europe / Iter Romanum, de Archeologie-eenheid van de Universiteit van Minho en de gemeente Braga.

Het hoofddoel van dit congres lag in het verder uitdiepen van de huidige stand van het wetenschappelijke onderzoek van het Romeinse wegennet en het debat over het behoud en de ontsluiting ervan. Dat betekende dat niet alleen aandacht werd geschonken aan het behoud van de Romeinse wegen, maar ook aan hun management als cultureel erfgoed in het kader van een toeristische ontwikkeling.

Het vond plaats in de context van “Roads of Rome in Europe”, een nieuw project rond culturele routes van de Raad van Europa. Het heeft als doel een groot netwerk van historische routes en toeristische bestemmingen rond het archeologische en culturele erfgoed van het Romeinse rijk te ontwikkelen.

Zelf wandelden wij in die periode kilometers over de Via Nova in Terras de Bouro waar talrijke wandelingen in een prachtig landschap de Romeinse weg met het bijhorende erfgoed onder de aandacht brengen. En dan vraagt een mens zich af waarom dat in België en Vlaanderen ook niet mogelijk is. Ook door Vlaanderen liep eertijds een Romeinse weg waarvan de restanten tot op de dag van vandaag zichtbaar zijn. Zij hebben, zeker in Limburg alsook in Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen nog een stevig toeristisch potentieel.

 

Foto: de Via Nova met mijlpalen op mijl XXXIII

Maak jouw eigen website met JouwWeb