Tongeren - Noorden

Een secundaire verbinding vanuit Tongeren liep noordwaarts door de Kempen in de richting van Nijmegen. Deze weg verliet Romeins Tongeren door een kleine poort in de stadsmuur van de 2de eeuw vermoedelijk via het segment van de Oude kerkhofweg ter hoogte van de Bilzersteenweg. Vermoedelijk valt hij samen met een kleine landweg en verkavelingsweg die via Riksingen en  Vrijhern tot Hoeselt loopt en daar eindigt. Ter hoogte van de kluis van Vrijhern staat boven op een vermoedelijke tumulus de Sint-Annakapel. Tenslotte passeerde hij via Bilzen waar archeologen tijdens een archeologisch vooronderzoek aan het Bivelenhof sporen ervan terugvonden over een afstand van 250 meter. Het tracé van deze weg bleef verder niet bewaard en blijft dus erg hypothetisch. Mogelijk liep hij verder over As en Bree naar Hamont en eindigde hij in Wijk bij Duurstede. Langs deze weg lagen de tumuli van Riksingen, Sint-Huibrechts-Hern en Henis.

 

Foto's archeologisch onderzoek: Mine Dalemans & Belang van Limburg

Portfolio

De Romeinse weg vanuit Tongeren richting Nijmegen met de vermoedelijke tumulus de Sint-Annakapel ter hoogte van de Kluis van Vrijhern (2020).

De Romeinse weg van Tongeren richting Nijmegen ter hoogte van Sint-Huibrechts-Hern (2020)

De Romeinse weg van Tongeren richting Nijmegen liep ter hoogte van Sint-Huibrechts-Hern door een kleine holle weg (2020)

De Romeinse weg van Tongeren in de richting van het noorden ter hoogte van Hoeselt (2020)

De Romeinse weg ter hoogte van de 'Twee Kruisen' met kunstwerk '#Inconcreto' van Frits Jeuris, Hoeselt, (2021)