De Via Praenestina

De Via Praenestina was een van de oude hoofdwegen van Rome. Hij liep vanaf de Porta Esquilina naar Praeneste (Palestrina). De periode van aanleg is niet bekend. Het is echter duidelijk dat deze weg reeds vanaf een zeer vroege periode in functie moet geweest zijn. Aanvankelijk werd de weg de Via Gabiana genoemd, naar Gabii, een oude stad in Latium 21 kilometer ten oosten van Rome. Livius gebruikte die naam in zijn Romeinse geschiedenis (Liv. 2.11). Wanneer de weg verder werd getrokken tot Praeneste kreeg hij een nieuwe naam, Via Praenestina. Eenmaal voorbij Praeneste liep de weg verder in de richting van de Apennijnen en de bron van de rivier de Anio. Bij de negende mijl kruist de weg een ravijn waarover de Ponte di Nona liep, een bewaard gebleven brug met zeven bogen en wellicht één van de mooiste oude bruggen in de buurt van Rome.

De Via Praenestina verliet samen met de Via Labicana Rome via de Porta Esquilina. Hij liep door de Porta Praenestina die nu de Porta Maggiore wordt genoemd. Aan deze poort scheidde hij zich onmiddellijk af van de Via Labicana. De Porta Maggiore is een stadspoort in de Aureliaanse Muur in Rome. De poort werd in 52 n.C. gebouwd onder keizer Claudius. Hij maakte deel uit van twee aquaducten, met name de Aqua Claudia en de Aqua Anio Novus. Toen keizer Aurelianus tussen 271 en 280 een nieuwe stadsmuur rond Rome bouwde werd deze poort daarin geïntegreerd. De arcaden van het aquaduct werden dichtgemaakt, maar het aquaduct bleef wel gewoon functioneren. In 401 liet keizer Honorius  tijdens verbeteringen aan de Aureliaanse Muur voor de Porta Maggiore een tweede dubbele poort toevoegen. Aan beide zijden werden grote vierkante torens gebouwd waardoor een klein fort met een binnenplaats ontstond.

Aan de buitenzijde van de Porta Maggiore staat de tombe van Marcus Vergilius Eurysaces, een rijke bakker, die rond 30 v.Chr. overleed. Eurysaces was een slaaf die na zijn vrijlating fortuin wist te maken. Zijn graf is één van de belangrijke grafmonumenten die langs de invalswegen van Rome werden gebouwd.

Portfolio

 

De Porta Maggiore, Rome, 2003

Het grafmonument van bakker Eurysaces, Rome, 2003