Catius Drousus en de zouthandel

Gepubliceerd op 7 augustus 2020 om 16:45

De oudste weg van Vlaanderen was bijzonder belangrijk voor de zouthandel.

De kustregio verwierf tijdens de Romeinse keizertijd een zekere bekendheid voor de productie van zout. Zout was in die tijd een erg belangrijk product, onontbeerlijk bij voorbeeld voor het bewaren van vlees en vis. De archeologische vondsten onder meer in Raversijde-Mariakerke, Leffinge en Zeebrugge, wijzen op een belangrijke zoutwinning in de civitas Menapiorum. Het zout dat aan de Menapische kust werd gewonnen, werd verhandeld in een soort containers uit aardewerk. Dergelijke zoutcontainers uit de Noord-Franse of Belgische kuststreek hebben de archeologen op alle Romeinse sites in westelijk België teruggevonden. Langs de weg  Cassel-Tongeren-Keulen komen zij voor in Velzeke, Tienen en Tongeren.  

De nauwe relatie tussen de zoutproductie langs de Menapische kust en het Romeinse Rijnleger tijdens 2de helft van de 1ste eeuw n.C. komt tot uiting in twee opschriften van het einde van de regering van keizer Vespasianus (69-79 na Chr.) waarmee de salinatores of zoutzieders van de civitas Menapiorum en van de civitas Morinorum in Rimini  de nagedachtenis van L. Lepidius Proculus eerden. Klaarblijkelijk was deze Proculus, die als centurio van de legio VI Victrix gekazerneerd was in Neuss, verantwoordelijk voor de zoutdistributie bij de Rijntroepen. Hij vervulde zijn opdracht tot bijzondere tevredenheid van de salinatores die zijn dochter Septimina in de gelegenheid stelden voor hem in Rimini twee gedenkstenen op te richten.

Iets meer dan een eeuw later wijdde een salinator uit de civitas Menapiorum, een zekere Catius Drousus, in Tongeren een altaar ter ere van Iupiter Optimus Maximus en de genius van het municipium Tungrorum. Het dateert vermoedelijk van de 2de helft van de 2de eeuw of misschien van het begin van de 3de eeuw.  Catius Drousus was als salinator beroepshalve naar Tongeren uitgeweken en hoorde klaarblijkelijk tot de notabelen van Tongeren. Behalve het feit dat dit altaar van onze enige bron is van het municipale statuut van Tongeren, is het ook een indirecte getuigenis van de zouthandel via de weg Cassel – Tienen – Tongeren in de richting van Keulen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.