Een 'Via Traiana' in Heerlen

Gepubliceerd op 15 juli 2019 om 22:08

In Heerlen kwam tijdens archeologisch onderzoek een goed bewaard gedeelte van de Romeinse weg die van Xanten via Aken naar Trier liep, aan het licht.

De weg wordt in Nederland ook de Via Traiana genoemd omdat hij naar Xanten, de Colonia Ulpia Traiana leidde. Eerder werden er al delen van de eeuwenoude weg in Heerlen gevonden. Deze weg staat niet op de Tabula Peutingeriana, maar wel in het Itinerarium Antonini, het riesboek van Antoninus.

De weg loopt bijna parallel met de heirbanen Tongeren-Nijmegen op de westelijke Maasoever.  De grensweg is plaatselijk bekend als de Prinsendijk. In de bossen aan de Duits-Nederlandse grens tussen Reuver en Swalmen bleef het oorspronkelijk tracé van de Romeinse heirbaan, dat nog tot op de dag van vandaag in gebruik is, bewaard. De kaarsrechte route, die typerend is voor veel Romeinse wegen, is nog goed waarneembaar. Bij de statio Tüddern lag een veenmoeras waarin de resten van een knuppeldam zijn teruggevonden. Van Tüddern liep de weg via Melick verder naar Heerlen.

In de jaren vijftig kwam hij in Heerlen bij de bouw van een spoorviaduct tevoorschijn. Opgravingen ten westen van het Raadhuisplein brachten een grindpakket aan het licht van 11 tot 12 meter breed. In mei 2014 werd bij graafwerkzaamheden op de kruising van de Ruys de Beerenbroucklaan met de Bekkerweg een stuk van de Romeinse weg van Aken naar Xanten blootgelegd. In 2015 bij de aanleg van de Buitenring Parkstad werd hij opnieuw waargenomen. Het gedeelte van de Romeinse heerbaan dat nu werd terug gevonden, verkeert echter in veel betere staat. Het is voor het eerst dat er zo’n volledig en goed bewaard deel van de deze heerbaan in Heerlen wordt ontdekt. De weg was 7 à 8 meter breed en aangelegd met kiezel en leem. Hij was wat bol aangelegd, zodat er een goede afwatering was. Bijzonder is dat er nog karresporen te zien waren. De weg van Xanten naar Aken liep in noord-zuidelijke richting en kruiste de weg van Tongeren naar Keulen die van west naar oost liep. Hiermee wordt nog eens het belang van Heerlen, in die tijd Coriovallum genaamd, bevestigd als knooppunt in de Romeinse tijd.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb