Een Romeinse weg in Katwijk

Gepubliceerd op 25 februari 2020 om 17:31

Romeinse wegen werden door militairen gebouwd. Zo veel is duidelijk na de vondst van twee inscripties op houten palen in Katwijk.

Op het grondgebied van het huidige Nederland legden de Romeinen een vijftal hoofdwegen aan. Van vitaal belang was de heerbaan langs de limes op de linkeroever van de Rijn. Deze weg kwam vanuit Duitsland en leidde naar Lugdunum (Katwijk aan Zee), het eindstation van de beide provincies Germania. Tegenwoordig is in het landschap niets meer te zien van die Romeinse heerbaan.

Archeologen hebben in Weerdkampen bij Valkenburg in de gemeente Katwijk (Zuid-Holland) een gedeelte van de weg van circa 125 meter terug gevonden. Ook troffen zij restanten van een bijbehorende Romeinse nederzetting met huisplattegronden, een grachtensysteem en een grafveld aan. De vondst kwam aan het licht tijdens archeologisch noodonderzoek dat de provincie Zuid-Holland langs de Tjalmaweg in Katwijk uitvoert, ter voorbereiding op de werkzaamheden voor de RijnlandRoute.

Het was een grote verrassing hoe gaaf en volledig de Romeinse weg bewaard was gebleven. De bermgreppels en de verticale eikenhouten palen die diep in de aarde waren geslagen om de weg niet te laten verzakken, zijn na bijna 2000 jaar nog aanwezig. Zij vormden een dijk waarop de weg zelf, gedekt met grint, lag. Sommige palen waren liefst manshoog. Op basis van de jaarringen die op de palen voorkomen weet men dat de bomen rond 124 n.C. gekapt werden en de weg vermoedelijk in 125 n.C. werd aangelegd.

 

Op twee van de palen ontdekten de archeologen een ingeslagen stempel met de afkorting COH II CR, voor COHors II Civium Romanorum, te vertalen als ‘het tweede cohort van Romeinse burgers’. Het gaat ongetwijfeld om een gespecialiseerde genie-eenheid van het Romeinse leger, die verantwoordelijk was voor allerlei bouwwerkzaamheden. Het is duidelijk dat de Romeinse weg op een systematische wijze werd aangelegd.

De provincie Zuid-Holland heeft alvast veertig houten palen van de oude Romeinse weg aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden overgedragen om te conserveren en in het museum permanent te exposeren.

Zie verder: Romeinse weg: inscripties COH II CR

Foto's: RMO & ADC ArcheoProjecten

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.