De mythe van de Romeinse weg

Gepubliceerd op 19 augustus 2020 om 16:58

Steeds meer toeristen profileren zich als meerwaardezoekers. Dat houdt in dat zij geen genoegen nemen met bij voorbeeld een strandvakantie, maar dat zij op zoek gaan naar bijzondere ervaringen. Het erfgoedtoerisme biedt dergelijke bijzondere ervaringen. Tot wat een utilitair-toeristische visie op het archeologisch erfgoed kan leiden, blijkt echter goed uit het project van de Via Belgica in Nederland. De naam werd, net als de Via Traiana voor de weg van Heerlen naar Xanten, uitgevonden door enkele slimmerds en is een schoolvoorbeeld van potjes-Latijn.

Het boekje, dat het toeristische project van de Romeinse weg Via Belgica begeleidt en werd uitgegeven door de Nederlandse Provincie Limburg is in die context bijzonder illustratief:

” Dankzij een weg. Een oude weg. Een Romeinse weg. Een as van oost naar west. Dwars door ons land (Nederland). Hier stortten de Romeinen het fundament voor hoe we leven. Ze bouwden steden, tempels, bordelen en badhuizen. Brachten wijn en olie. Kippen, druiven en kersen. Een nieuwe religie, militairen en ambtenaren. Ze leerden ons met munten te betalen en op grote schaal granen te telen. Ze startten de urbanisatie en de agro-industrie en introduceerden geschreven taal, slimme technieken en rechtspraak. De Romeinen brachten vooruitgang. Hun invloed is tot op de dag van vandaag tastbaar.”  (Via Belgica. Romeins Zuid-Limburg, p. 6-7)

Uit deze tenen krullende tekst is iedere historische nuance verdwenen, iedere verwijzing naar de Gallisch-Germaanse cultuur, iedere zin voor de historische realiteit. Wie het boekje verder doorbladert vindt leuke wandelingen, mooie bezienswaardigheden en musea, fijne restaurants en herbergen. Kortom, er is voldoende informatie voor enkele fijne dagen. De historische informatie is echter vaak van een bedenkelijk niveau. Van deftige wetenschapscommunicatie, om even een duur woord te gebruiken, heeft men blijkbaar nooit gehoord. Maar de toerist geniet er van, getuige de verlenging van het convenant.

En daarmee wordt opnieuw aangetoond dat een benadering van erfgoed in het kader van toeristische ontwikkeling in belangrijke mate verantwoordelijk is voor het in stand houden van mythes en stereotype opvattingen. 

Foto: Via Belgica 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.