De Romeinse weg Xanten – Aken in Heerlen

Gepubliceerd op 28 augustus 2020 om 10:25

Tijdens een archeologisch noodonderzoek in de Coriovallumstraat in Heerlen naar aanleiding van de aanleg van leidingen die een aantal gebouwen op het Mijnwater-netwerk aansluiten, is een stuk van de Romeinse weg die van Xanten via Heerlen naar Aken loopt, bloot gelegd.

In Nederland noemt men deze weg de ‘Via Traiana’. Het onderzoek vindt plaats voorafgaand aan. De sleuf die voor de Mijnwaterleidingen werd gegraven liep haaks op de Romeinse weg. Aan de ene kant van de sleuf was de weg Xanten-Aken duidelijk te herkennen aan een roodbruin grindpakket. Aan de andere kant tekende zich een Middeleeuwse gracht af, te herkennen aan een verkleuring in de bodem, die de Romeinse weg daar verstoorde. In de Romeinse tijd had de weg met het oog op de afwatering een goede herkenbare bolling. Die bolling is, vanwege de latere lagen die nu bovenop de weg liggen, jammer genoeg niet meer zichtbaar. Het stuk van de Romeinse weg, dat nu werd aangetroffen is nog maar deels intact.

De archeologen troffen ook kuilen aan met daarin vooral scherven van Romeins aardewerk en bouwmaterialen zoals dakpannen.

 

Bron: Gemeente Heerlen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.