Wegenwerken aan de heirbaan Tongeren - Maastricht

Gepubliceerd op 8 oktober 2020 om 20:35

De cura viarum of de zorg voor de wegen was een belangrijke keizerlijke bekommernis . Archeologisch onderzoek toont aan dat aan de Romeinse wegen geregeld onderhoudswerkzaamheden werden uitgevoerd. 

Claudius, ook wel eens de Gallische keizer genoemd, schonk een bijzondere aandacht aan de verdere uitbouw van het Gallische wegennet. De archeologen vermoeden dat tijdens zijn regering de weg die Keulen via Bavay met Boulogne-sur-Mer verbond, zijn definitieve verharding kreeg. de omvangrijke werken aan . De werken worden traditioneel in verband gebracht met de campagnes van Claudius in Britannia en de overplaatsing van de Rijntroepen in functie daarvan. De weg liep onder meer door het antieke Tongeren waar het archeologisch onderzoek uitwees dat het stratennet van de stad tijdens die periode voor het eerst een kiezelverharding kreeg. 

Twee fragmenten van mijlpalen die in 1939 in Eygelshoven werden gevonden, tonen aan dat tijdens de regering van keizer Constantijn de Grote (306-337) aan de weg Tongeren-Keulen grootschalige werken werden uitgevoerd. De teksten waren identiek, maar bleven erg fragmentarisch bewaard. Dankzij de onderlinge confrontatie konden zij hersteld worden. De ontbrekende tekst staat telkens tussen de rechte haakjes. De tekst van de beide mijlpalen luiden:

Imp(eratori) C[aes(ari) Fl]av(io) / Val(erio) Con[st]an/tino pi[o fel(ici) / inv]inct(o) Aug(usto) / divi Constanti / p(ii) f(elicis) Aug(usti) / filio]

[Imp(eratori) Caes(ari) Flav(io) / Val(erio)] / Constantino / p[io] fel(ici) invinct(o) <Aug(usto)> / [divi] Constanti / [p(ii) f(elicis) Aug(usti)] filio

De vertaling voor de beide mijlpalen is identiek en luidt:

Aan Imperator Caesar Flavius Valerius Constantinus, de vrome, de gelukkige, de onoverwinnelijke Augustus, zoon van de goddelijke Constans, de vrome, de gelukkige Augustus.

Ook in Rimburg langs de weg Tongeren-Keulen werd tijdens een wegverbreding omstreeks 1810 een fragment van een mijlpaal terg gevonden. De tekst er op bleef echter niet bewaard.

 

CIL XVII.2 592 & CIL XVII.2 593.

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb