Een Romeinse heerbaan in Cuyck

Gepubliceerd op 30 juni 2020 om 16:25

In Cuyck (Nederland) werden tijdens rioleringswerken voor de nieuwe woonwijk Liefkeshoek in Katwijk restanten ontdekt van de belangrijke Romeinse weg die vanuit Tongeren via Maastricht en Cuijk naar Nijmegen leidde. Volgens de Peutingerkaart deed de heerbaan de vici Feresne (Dilsen ?), Catualium (Heel), Blariacum (Blerick) en Ceuclum (Cuijk) aan. 

De ontdekking gebeurde puur bij toeval. De heerbaan was bijzonder duurzaam aangelegd. De ontdekking gebeurde tijdens rioleringswerkzaamheden die dwars door de antieke Romeinse weg zijn gegaan. Hierdoor werden de sporen al sterk beschadigd vooraleer de werkzaamheden tijdelijk werden stilgelegd. Toch blijft de vondst bijzonder interessant.

De opgetrommelde archeologen kregen slechts drie dagen tijd om het onderzoek uit te voeren. Toch slaagden de onderzoekers er tijdens die korte tijdspanne in om de route voldoende te bestuderen. Er werden monsters genomen en foto’s gemaakt, de profielen van de weg werden vastgelegd, en zo voort.  De onderzoekers zijn al blij dat ze nu weten hoe en waar de oude Romeinse weg in de omgeving van Cuijk precies liep en hoe degelijk de route was aangelegd. Daarna verdween de Romeinse heerbaan weer onder de grond.

Het gedeelte van de oude Romeinse weg dat nu werd blootgelegd was oorspronkelijk 6 tot 7 m breed en bestaat uit grindpakketten die zeer compact op elkaar gestapeld zijn. Ook werd de originele toplaag van de weg aangetroffen. Die lijkt heel erg op de toplaag van de in 2017 ontdekte kleinere gedeeltes van de Romeinse weg onder de Grotestraat in het centrum van Cuijk, waar toen de riolering volledig werd heraangelegd. Daar waren in het profiel de vullingen van de Romeinse weg te zien die bijna 1,5 meter dik waren aangelegd. 

 

Bron + foto: SPQR