Nieuws

Een Romeinse weg in Adegem

Het was opmerkelijk nieuws. In het Oost-Vlaamse Adegem, bij Maldegem, werd voor het eerst een Romeinse weg blootgelegd (zie hier). Naar aanleiding van de bouw van een supermarkt vond een verplicht archeologisch onderzoek plaats dat de sporen ervan aan het licht bracht. Na de opgraving en de wetenschappelijke documentering van de weg zal de bouw verdergezet worden en de weg verdwijnen.

Lees meer »

Sporen van de Romeinse weg in Heerlen

Naar aanleiding van de aanleg van het Mijnwatertracé in het centrum van Heerlen troffen de archeologen van het archeologiebureau RAAP op de Valkenburgerweg de meest westelijke muren van Romeins Heerlen terug, samen met restanten van de Romeinse weg die Boulogne-sur-Mer, via Tongeren en Maastricht naar Keulen liep.

Lees meer »

De Romeinse weg Xanten – Aken in Heerlen

Tijdens een archeologisch noodonderzoek in de Coriovallumstraat in Heerlen naar aanleiding van de aanleg van leidingen die een aantal gebouwen op het Mijnwater-netwerk aansluiten, is een stuk van de Romeinse weg die van Xanten via Heerlen naar Aken loopt, bloot gelegd.

Lees meer »

De mythe van de Romeinse weg

Steeds meer toeristen profileren zich als meerwaardezoekers. Dat houdt in dat zij geen genoegen nemen met bij voorbeeld een strandvakantie, maar dat zij op zoek gaan naar bijzondere ervaringen. Het erfgoedtoerisme biedt dergelijke bijzondere ervaringen. Tot wat een utilitair-toeristische visie op het archeologisch erfgoed kan leiden, blijkt echter goed uit het project van de Via Belgica in Nederland. De naam werd, net als de Via Traiana voor de weg van Heerlen naar Xanten, uitgevonden door enkele slimmerds en is een schoolvoorbeeld van potjes-Latijn.

Lees meer »

De Via Vipsania

In Noord-Gallië gaat het Romeinse wegennet terug op de opmetingen tijdens het gouverneurschap van M. Vipsanius Agrippa

Lees meer »

Een Romeinse heerbaan in Cuyck

In Cuyck (Nederland) werden tijdens rioleringswerken voor de nieuwe woonwijk Liefkeshoek in Katwijk restanten ontdekt van de belangrijke Romeinse weg die vanuit Tongeren via Maastricht en Cuijk naar Nijmegen leidde. Volgens de Peutingerkaart deed de heerbaan de vici Feresne (Dilsen ?), Catualium (Heel), Blariacum (Blerick) en Ceuclum (Cuijk) aan. 

Lees meer »

Een laat-Romeinse versterking in Heerlen

Naar aanleiding van rioleringswerkzaamheden werden er tijdens het archeologisch onderzoek op het Tempsplein in Heerlen resten van bewoning, ambacht en verkeer aangetroffen alsook de restanten van een laat-Romeinse versterking.

Lees meer »